Mi is az a HYLA és mire jó?
A HYLA egy mobil lég- és helyiségtisztító berendezés: A készülék ezáltal az egészségmegőrzés és betegségmegelőzés céljait szolgálja. Alapvető célja a beltéri levegő tisztítása, allergén mentesítése és a levegő optimális párásítása, illatosítására, aromaterápiára, levegőfertőtlenítésre, szagelszívásra, sóbarlangterápiára, és inhalációra is használható. Ezen túlmenően, kiváló még takarítási célokra is. Ilyen módon a készülék egy komplex beltéri levegő- és lakástisztító rendszert alkot.

   
Hogyan működik a HYLA ?
A HYLA készülék porzsák nélkül működik, s ahogy a természetben, úgy a Hylánál is a víz alkotja a természetes szűrő rendszert. Működésének alapelve, hogy a beszívott levegőt vízen áramoltatja keresztül, percenként három légköbmétert ! A víz természetes abszorpciójának és egy szabadalmi oltalommal védett percenként 25 000 (!) forduló öntisztuló szeparátornak köszönhetően, a kimeneti nyílásán 99,9 % feletti tisztaságban bocsátja ki a már megszűrt levegőt. Az ember számára biológiailag egyik legveszélyesebb szennyeződéseket, mint a penészgombákat, polleneket, allergéneket tartalmazó mikroporokat és atkaürüléket viszont 99,95 %-ban megszűri. (TÜV szakvélemény 99,95%  ANTSZ mérési jegyzőkönyv 99,92%)


Mi az a szeparátor , miért van rá szükség?
A Hyla talán legfontosabb alkatrésze, mely egyben egy világszabadalom is, az öntisztuló szeparátor. Műszaki értelemben egy radiál részecske leválasztó. Nagyon fontos, mert a vizet és a nedves koszt le kell választani a kilépő levegőből (vissza kell kényszeríteni a tartályba). Ezt a berendezés egy zseniális műszaki találmánnyal a szeparátorral oldja meg ugyanis FIZIKÁLISAN választja szét a vizet (és szennyeződést) a levegőtől. Méghozzá olyan hatékonysággal, hogy fizikálisan lecsökkenti a kilépő levegő relatív páratartalmát 52-54%-osra. Mindeközben az 5µm alatti szennyeződések esetén is (pollen, poratkaürülék, penészgomba) 99,95%-át visszakényszeríti a tartályba. Szükséges azért is, mert  a víz önmagában az első „buborékoltatásnál” a szennyeződéseknek csak 80-90%-át képes lekötni, így viszont a szilárd részecskék és a víz is vissza kényszeredik a tartályba.


Ha ilyen fontos a szeparátor, akkor miért nem található meg más vizes porszívókban?
Mert az öntisztuló szeparátor a HYLA-nak világszabadalmi oltalommal védett különleges műszaki megoldása, és csak néhány hazai készülékben található meg.


Milyen funkciói vannak a HYLA-nak? És hogyan működnek ezek?
A Hyla „levegőkezelő” funkcióinál a vízkezelésen van a hangsúly. A levegőtisztító és párásító, szagelszívó folyamatoknál a sima csapvízen kívül másra nincs is szükség. Az aromaterápiás vagy sóbarlang funkcióknál kiegészítésként szükség van aromaolajokra, illetve tengeri sóra. Ezeket a vízben oldva lehet elérni a különböző funkciókat. A HYLA az aromacseppeket, illetve a sókristályokat a légtérbe porlasztja, így azokat belélegezve azonnal elérhető a kívánt hatás. Fontos, hogy a Hyla ún. hidegpára formájában juttatja az aromaolajakat a légtérbe, így hőhatással nem csökkenti ezek hatékonyságát, nem úgy mint az aromamécsesek. (Hiszen éppen ezért is sajtolják ezen olajakat hidegen).

Fertőtlenítőszerek tudatos használatával (Hyla is kínál 100% növényi alapanyagú adalékanyagot) légfertőtlenítésre - s ezzel betegségek megelőzésére is alkalmas.

Különböző szakvélemény szerint a lakások nagy veszélyforrása még az atkák fő eledelét, az emberi bőrkorpát biztosító matrac, kárpitozott bútor és ágynemű, a Hyla nagy szívóerejével ezeket is a szokottnál jóval alaposabban tisztítja meg. Nylonzsák segítségével ugyanezt tehetjük a takarókkal, a ruhákkal, a gyerekek plüss játékaival is( ún. vákuumozással). A készülék valamennyi takarítógép funkcióra, porszívózásra, - és törlésre, fúvótisztításra, sőt még az eldugult mosdólefolyók kiszívására is alkalmas.

A HYLA vizet juttat a tisztítandó felületre?

 Alapesetben nem. A Hyla-ban csak a szűrőanyagot képezi a víz. Viszont a Hyla-hoz tartozik egy ún. "vizes szett" mely magában foglal egy kiegészítő 3l-es tartályt is melynek használatával tisztítószert tudunk a  felületekre juttatni, és a Hyla-val azt visszaszívni.


Milyen üzemeltetési költséggel számolhatok ?
Az áramfogyasztáson kívül, szinte semmilyennel. Ugyanis a HYLA nem tartalmaz szövött szűrőbetéteket (porzsák, filterek…stb.) ezáltal nincs folyamatosan cserélendő pluszköltséget jelentő alkatrésze. A készülék működtetéséhez alkalmanként 4 liter tiszta csapvíz szükséges, vegyszert vagy egyéb kémiai anyagot nem igényel.


Milyen teljesítményűek az átlag porszívók és a HYLA?
Először két fontos dolgot kell megkülönböztetni. Egyrészt az elektromos hálózatból felvett fizikai áramfelvétel, a másik az ebből légszállításra fordított ("szívó") teljesítmény. Tapasztaljuk, hogy a porszívógyártók előszeretettel írják készülékeikre nagy számokkal, hogy 1200-1500W, sőt ma már nem ritka, az 1800W-os készülék sem. De azt, hogy ebből mennyi a légszállításra fordított hasznos teljesítmény, azt már kevésbé „szeretik” kihangsúlyozni. Ugyanis az csak 250-350 W. (tiszta porzsák esetén, ami a takarítás során a telítődésnél akár a felére, harmadára is csökkenhet)
Ezzel szemben a HYLA-ban „csak” 850 W-os motor található, de ebből 800W állandó szívóerővel dolgozik a légtisztítás vagy a takarítás egésze során.


Miért van ez így?
Azért, hogy a porszívók a porszemcséket össze tudják gyűjteni, valamilyen szövött szűrőanyagra van szükségük (porzsák, filterek, amikből akár 5-7db is található egy átlagos berendezésben) Hogy a szűrökön ne juthasson át szennyeződés ezért egyre kisebb, porózus anyagokat használnak, de ezáltal a levegő átjutása is nagymértékben akadályozzák. Magyarul: a szűrőbetétek fizikális légáramcsökkenést idéznek elő, és ezáltal lecsökkentik a légszállítás hatékonyságát. Az eredményt pedig mindannyian ismerjük: kellemetlen porszag és sok porszemcse, közülük is a legveszélyesebb ún. mikroporok jutnak ki a „porszívónak” nevezett készülék hátoldalán.
Mivel a HYLA-ban nem található szövött szűrőbetét ezért csak a víz ellenállása csökkenti nagyságrendileg 50W-al a légszállítási teljesítményt, mely így is közel két-háromszorosa egy hagyományos berendezésnek.


Mitől van a jellegzetes porszívószag?
A hagyományos porszívójuk porzsákja talán a legjobb helyszín az allergén kórokozók számára - a házi porban nyüzsgő atkák, a velük szimbiózisban élő penészgombáknak és a baktériumoknak, élősködők gombáknak baktériumoknak ideális táptalaj a szaporodásához. Hiszen sötét, meleg, tápanyagban gazdag hely a porszívónk belseje. Következő bekapcsoláskor ezeket a kártevőket akadálytalanul juttatjuk vissza lakóterünk levegőjébe. Még a szőnyeghez sem érünk, de a szag, és vele együtt a kórokozók csak úgy áramlanak a légtérbe. Egy pillanat! Hiszen így koszosabb, szennyezettebb levegő jön ki a gépből, mint a levegő, amit beszív…